Heftruck kopen of leasen
Nieuwe heftruck

Checklist voor het kopen van een nieuwe heftruck

Een nieuwe heftruck of vorkheftruck aanschaffen is een grote investering. Hierbij is de betrouwbaarheid en kwaliteit van een heftruck is belangrijk. Wilt u een nieuwe vorkheftruck kopen, dan is het verstandig om onderstaande aandachtspunten door te nemen, voordat u tot de aanschaf van een heftruck overgaat. De koop begint bij de keuze voor passende heftruck, die voldoet aan alle veiligheidseisen. De belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een nieuwe heftruck zijn hieronder beschreven.

De eerste vier zaken om op te letten bij de aanschaf van een intern transport middel

Heeft de heftruck een CE-markering?

In Nederland moet elke heftruck voorzien zijn van een CE-markering. Deze markering geeft aan dat de machine voldoet aan de in Europa geldende regels op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. In dit geval is dat de machinerichtlijn. De fabrikant verklaart door middel van de CE-markering onder andere dat op de machine alle nodige beveiligingen en waarschuwingen zijn aangebracht en dat een duidelijke bedieningshandleiding in de taal van de eigenaar is bijgesloten.

Wat is de werksituatie en inzet van de heftruck?

Past de gekozen vorkheftruck bij het soort werk en inzet, denk hierbij aan buiten of binnen inzet en het aantal uren dat de machine wordt ingezet.

Wat voor soort / capaciteit heftruck heb ik nodig om de last veilig te heffen en transporteren?

Het gewicht van de last is belangrijk om te weten wat het hefvermogen van de vorkheftruck moet zijn. Als dit niet passend is, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Naast de aanschafkosten zijn er overige belangrijke kosten gedurende de levensduur van een heftruck waar u rekening mee moet houden zoals;

Periodieke keuring van de truck en preventief onderhoud

Laat elke heftruck tenminste 1x per jaar onderhouden en keuren. De Wet op de Gevaarlijke Werktuigen beschouwt de heftruck als “gevaarlijke machine”. Alle heftucks moeten derhalve aan de veiligheidseisen voldoen, die staat beschreven in de Arbo-wet veiligheidseisen voor heftrucks. Bij de aanschaf van een nieuwe heftruck is het raadzaam om te kiezen voor een leverancier die deze machine kan onderhouden en keuren volgen VA-Keur of BMWT.

VA-keur en BMWT

Alleen gecertificeerd en geautoriseerd bedrijven mogen om VA-keur BMWT keuringen uit voeren. Door VA-keur en BMWT worden strenge eisen aan keurende bedrijven gesteld en de hiertoe speciaal tot keurmeester opgeleide monteurs. Het bewaken van de kwaliteit van de keuringen en het keursysteem is de verantwoordelijkheid van VA-keur en BWMT. Onafhankelijke derde voeren toezicht uit op VA-keur en het BMWT. Zo is objectiviteit gewaarborgd.

Reparatie

Wanneer er een passende heftruck bij het soort werk en inzet is gekozen, zal dit leiden tot minder reparatiekosten verlengd dit levensduur van de heftruck. Bij de aanschaf van een nieuwe heftruck is het raadzaam om te kiezen voor een leverancier die deze machine kan onderhouden.

Uitval- of stilstand kosten

De uitval cq. stilstand van een heftruck kan leiden tot onnodige hoge kosten. Een passende machine staat garant voor een langere levensduur, en maakt de kans op stroringen en uitval aanzienlijk kleiner. Overleg met uw leverancier wat de mogelijkheden zijn in geval van langdurige stilstand.

Brandstof- of energiekosten

De aanschafkosten van een elektrische heftruck is meestal hoger dan die van een soortgelijke LPG- of dieselheftruck. Aangezien de operationele kosten zoals heftruck onderhoud en verbruik echter doorgaans lager zijn, kunnen de netto bedrijfskosten lager uitvallen.

Verzekeringskosten

Als heftruckgebruiker bent u WAM-plichtig (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen). Dit houdt in dat u wettelijk verplicht bent om voor de gemotoriseerde transportmiddelen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringsplicht geldt ook voor het gebruik van heftrucks op uw eigen terrein.

Checklist aanschaf heftruck

In welke omgeving worden de werkzaamheden verricht?

Voor buiten zijn: LPG/Diesel/Elektrisch geschikt. Voor binnen zijn: LPG/Elektrisch, geschikt.

Bescherming tegen weer/wind/regen?

Dan zijn een cabine, half-cabine en of kachel aan te bevelen.

Wat is de kwaliteit c.q. egaliteit van de vloeren? Hellingen? Drempels? Dorpels?

Rijdt u veel op het buitenterrein en zijn er veel oneffenheden, gaten, kuilen of stelcon platen die schots en scheef liggen, dan is de keuze voor een verbrandingstruck beter. Een batterij van een elektrische heftruck zal teveel last ondervinden van een te hobbelige ondergrond, waardoor deze minder lang mee zal gaan. Tevens is het mogelijk om de heftruck te voorzien van een goede in te stellen geveerde stoel als de ondergrond onregelmatig is. Als er op verrijdbare laadperrons of andere hellingen gereden wordt, is een heftruck die zelfstandig remt op de rijmoteren en stopt zodra de bestuurder er vanaf stapt, raadzaam. Een automatische rem voorkomt dat de truck van de helling afrolt.

Banden

Als u binnen rijdt kunt u kiezen voor non-marking banden. Deze geven geen zwarte strepen op de vloer. Rijdt u veel buiten, dan kunt u beter zwarte banden nemen, omdat de slijtvastheid net iets groter is. Er zijn banden verkrijgbaar die wanneer zij versleten zijn een streep zichtbaar wordt. In het jaarlijks preventief onderhoud/keuring worden de banden ook meegenomen.

Welke opslagmethode wordt gebruikt en gangpandruimte heeft u nodig?

 • Blokstapeling

  Bij blokstapeling worden de producten op elkaar geplaatst, denk eraan dat de heftruck smal genoeg is om tussen de producten te kunnen rijden. De vorken mogen niet langer zijn dan de diepte van de last omdat je anders de producten erachter kunt beschadigen.

 • Palletstelling

  Bij palletstellingen moet de heftruck kunnen werken in de gangpaden. De ruimte tussen de lasten in de stellingen is hierbij belangrijk. Kijk dus altijd of die ruimte groot genoeg is voor de heftruck in combinatie met de pallets met last. De hoogte van de bovenste ligger (+ 200 mm) bepaalt de hefhoogte van de heftruck. Het hefvermogen wordt bepaalt door de pallet met de zwaarste last of het gewicht wat het hoogst wordt geplaatst in de stelling. Als er onderdoorgangen tussen de stellingen zijn, let er dan op dat de hefmast laag genoeg is en dat deze eventueel is uitgerust met een vrije heffing. Een vrije heffing heeft het voordeel dat je de vorken tot circa 1500 mm kan heffen zonder dat de doorrijhoogte verandert.

 • Inrijstelling

  Bij inrijstellingen rijdt de heftruck letterlijk de stelling in waar de pallets worden opgeslagen. De draagarmen waar de pallets op rusten steken iets naar binnen. De heftruck moet op de hoogte van de eerste ligger voorzien zijn van een versmald beschermtraliewerk.

 • Draagarmstelling

  Bij draagarmstellingen worden meestal langere producten opgeslagen. De ondersteuning van de langere last is hierbij optimaler.

Zijn de stellingen ingericht op de gewichten die ik erin zet?

Als dit niet passend is, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. In de NEN 5051, 5052 en 5053 staan de wettelijke eisen waaraan een magazijnstelling moet voldoen. Aan uw leverancier van uw magazijnstelling kunt u een schriftelijke verklaring vragen waarin is vastgelegd dat de NEN-normen van toepassing zijn, ook wanneer het een buitenlands fabrikaat betreft.

Hoe breed zijn de gangpaden tussen de lasten? Kunt u met deze truck doen wat u moet doen?

Gangpaden en werkruimtes zijn belangrijk voor een heftruck. Een heftruck heeft van zichzelf een bepaalde draaicirkel en gangpadbreedte nodig. Als deze goed op elkaar afgestemd zijn kunt u veilig en met de juiste snelheden werken. De last die de heftruck moet verplaatsen kan deze werkruimte beïnvloeden. Langere lasten dan aangegeven in de technische specificaties maken grotere gangpaden noodzakelijk. Weet wat de grootste lasten zijn, die in bepaalde ruimtes moeten worden opgeslagen en houdt hier rekening mee.

Welke lasten (gewicht, lengte, breedte, hoogte, diepte ) worden verplaatst?

Zoals al eerder besproken is het belangrijk om te weten wat de afmetingen zijn in verband met de gangpadbreedtes. Het gewicht is belangrijk om te weten hoe zwaar het hefvermogen van de heftruck moet worden. Dit wordt aangegeven in een lastdiagram. Dit diagram vertelt welk gewicht de heftruck tot welke hoogte mag tillen op een lastzwaartepunt van 500 mm. of 600 mm. of meer.

Als u een pallet heeft van 800 x 1200 (Europallet) en u heft deze in de lengte dan zou het lastzwaartepunt op 600 mm liggen. Het is belangrijk om te weten of deze last dan ook gelijkmatig verdeeld is in gewicht of dat het gewicht zich grotendeels aan de voor- of achterzijde bevindt. Het lastzwaartepunt wordt hierdoor verplaatst. Hoe langer de last en hoe verder het lastzwaartepunt, hoe minder hefvermogen een heftruck overhoudt. De hoogte van de last kan van invloed zijn op het zicht, een verhoogde cabine of een camera kan een oplossing zijn.

Welke pallets (Euro-pallet, Blok-pallet, Chep-pallets, uiteenlopende maatvoeringen) worden gebruikt?

Als er een diversiteit aan pallets gebruikt wordt, kan het handig zijn om de trucks te voorzien van vorkverstellers of hydraulisch uitschuifbare vorken. Ook is het lastzwaartepunt en de afmetingen van de lasten belangrijk voor de gangpadbreedte en werkruimte. Te lange vorken kunnen tevens veel schades aanrichten.

Welke hefhoogte is minimaal nodig (bovenste ligger + 200 mm.) en hoe zwaar is de last?

De hefhoogte bepaalt grotendeels welke hefmast op de heftruck komt. De combinatie van de hefhoogte en het te heffen gewicht/lastzwaartepunt bepalen grofweg het hefvermogen van de heftruck. Houd er rekening mee dat de zwaarste gewichten vaak op de werkvloer of laag in de stellingen geplaatst worden. Elke heftruck moet voorzien van een lastdiagram hierin kunt direct zien tot welke hoogte u de last mag heffen.

De meest voorkomende voorzetapparatuur is:

Heeft u voorzetapparatuur nodig, denk hierbij aan het eigen gewicht/voorbouwmaat en daarmee het dalende resthefvermogen van de truck.

Afhankelijk van de last die verplaatst moet worden, kunt u gebruikmaken van voorzetapparatuur.

 • Sideshift: de vorken blijven op gelijke afstand, maar kunnen gelijktijdig opzij verplaatst worden. De last kan dan zijdelings gemanoeuvreerd worden, zonder de heftruck te verplaatsen.
 • Vorkversteller: de vorken kunnen naar elkaar toe en van elkaar af verplaatst worden. Bredere pakketten worden daardoor ondersteund.
 • Sideshiftende vorkversteller: combinatie van beiden geïntegreerd.
 • Klemmen: een diversiteit van bv. dozenklemmen, papierrolklemmen, betonklemmen zijn te monteren. Veelal is dit maatwerk en sterk afhankelijk van het product wat geklemd wordt.
 • Rotators: om bijvoorbeeld bakken mee te legen

Bovengenoemde voorzetapparatuur is van zichzelf zwaar en wordt voor op de truck gemonteerd. Het is dus belangrijk om te weten wat de voorzetapparatuur weegt en hoever het voor de heftruck gemonteerd wordt. Mogelijk heeft u een zwaardere heftruck nodig, dan dat u in eerste instantie zou denken. Wij verzorgen hiervoor graag de juiste calculaties voor u.

Zijn er bepaalde doorrijhoogtes en afstanden waar rekening mee gehouden moet worden.

Denk hierbij aan hoogte onderdoorgangen tussen de stellingen, roldeuren, entresolvloeren etc.

Moet er onder entresolvloeren of in containers gewerkt worden? Vrije heffing van de hefmast/vorken.

Als een heftruck in een oplegger of container gebruikt wordt of onder een verdiepingsvloer, moet u erop letten dat de bouwhoogte van de heftruck laag genoeg is. Als de bouwhoogte van de heftruck/hefmast laag genoeg is, is het ook nog eens van belang dat de hefmast niet uitschuift als je een pallet/last heft. Dit noemt men ook wel een vrije heffing. Tot een bepaalde hoogte kun je dus in lagere ruimtes gewoon heffen. Dit is meestal minimaal 1500 mm. voordat de mast uit gaat schuiven.

Hoe groot zijn de afstanden die afgelegd worden? Hoe zwaar is de inzet en de duur ervan? Wordt er gewerkt in ploegendienst? (batterijcapaciteit/wisselbatterij )

Als er grote afstanden gereden worden kunt u bij verbrandingstrucks kiezen voor meerdere versnellingen om hogere snelheden te behalen. Bij elektrisch aangedreven heftrucks is het belangrijk om te weten wat de inzet is om continuïteit te garanderen. Er zijn batterijen met lagere en hogere capaciteiten. De hoogste capaciteit is wellicht nog niet goed genoeg. Een wisselbatterij is hierbij mogelijk een oplossing. Ook kan een 12-urige lader net niet voldoende zijn. Een 8-urige zou al een oplossing kunnen bieden. Afhankelijk van de situatie is het zaak om te analyseren wat de gewenste inzet van de truck is. Wij helpen u graag met deze analyse.

Veiligheid van werken

Alle heftrucks moeten voorzien zijn van veiligheidsvoorzieningen ter bescherming van de chauffeur. Wanneer er geen veiligheidsvoorzieningen zijn, bestaat bij het kantelen van een heftruck dat de chauffeur beknelt raakt onder de heftruck. Naast een veiligheidsbeugel en/of  een veiligheidsgordel zijn er ook veiligheidsdeurtjes leverbaar die de chauffeur op zijn/haar plaats houd bij het kantelen van de heftruck. Vergroot de zichtbaarheid van uw intern transport door alarmsignalen. Denk hierbij aan achteruitrijsignalering, bleu-spot, wegverlichting, zwaailamp en werklampen. Bij een heftruck met een open constructie kan een dakplaat extra bescherming bieden tegen klein materiaal dat vanaf boven in de cabine kan komen.

Heftruckopleiding medewerkers

De Arbowetgeving stelt dat deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel is vereist. Een goede heftruckopleiding verhoogt het vakmanschap van uw medewerker(s). Daarbij is schade aan de machine het magazijn, de inrichting en de producten hierdoor te voorkomen. Bij de aanschaf van een heftruck, is het van belang dat u tijdens het aankoopproces niet alleen kijkt naar de heftruck zelf, maar ook naar de organisatie er achter. Uw heftruck zal immers regelmatig deskundig onderhouden en gekeurd moeten worden.

Ergonomie van de heftruck

Een heftruckchauffeur verricht dag in dag uit verantwoordelijk en inspannend werk. Door het inzetten van ergonomische heftrucks kunnen medewerkers hun werkzaamheden Arbo technisch verantwoord en efficiënter verrichten. Dit leidt tot minder gezondheidsklachten en uiteindelijk een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Denk bij ergonomie en bedieningscomfort aan; zitpositie/stoel comfort en verstelmogelijkheden, bedieningshendels voldoende bereikbaar en bedienbaar, bedieningspaneel voorzien van joystick en mini-levers, bedieningsgemak mastfuncties, cabinegrootte, zicht vanuit de cabine, op- en afstaphoogte, hoofdruimte tot dak, geluidsproductie en heftrucktrillingen

Het combineren van de aanschaf van een passende heftruck met regelmatig onderhoud en een veilige werkwijze, maakt het werken met een heftruck een stuk plezierig en (kosten)efficiënter!

Voor meer informatie, neem contact op met een van onze experts!

Neem contact op