Heftruck kopen of leasen
Nieuwe heftruck

Checklist voor het kopen van een nieuwe heftruck

Wilt u een nieuwe heftruck kopen? Dan is het verstandig om deze checklist door te nemen! Een nieuwe heftruck aanschaffen is namelijk een grote investering. De betrouwbaarheid en kwaliteit van een heftruck is daarom belangrijk. Maar de allereerste stap van de aanschaf is dat de truck aan alle veiligheidseisen moet voldoen.


De eerste vier aandachtspunten

 1. Heeft de heftruck een CE-markering?

  In Nederland moet elke heftruck voorzien zijn van een CE-markering. Deze markering geeft namelijk aan dat de machine voldoet aan de in Europa geldende regels op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. De markering bevestigt dat de machine alle nodige beveiligingen en waarschuwingen heeft. Daarbij is er ook een duidelijke bedieningshandleiding in de taal van de eigenaar.

 2. Wat is de werksituatie en inzet van de heftruck?

  Past de gekozen vorkheftruck bij het soort werk en inzet? Denk hierbij aan het aantal uren, buiten of binnen inzet, hefcapaciteit en welke banden.

 3. Wat voor hefcapaciteit heb ik nodig om de last veilig te heffen en transporteren?

  Het is belangrijk om te weten wat het gewicht van de last is. Zo kunt namelijk u de geschikte hefcapaciteit vinden. Als u niet de passende hefcapaciteit kan vinden, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Naast de aanschafkosten zijn er overige belangrijke kosten gedurende de levensduur van een truck waar u rekening mee moet houden.

 4. Periodieke keuring van de truck en preventief onderhoud

  Omdat de Wet op de Gevaarlijke Werktuigen de heftruck beschouwt als een “gevaarlijke machine”,  moet u elke heftruck tenminste 1x per jaar onderhouden en keuren. Alle trucks moeten namelijk aan de veiligheidseisen voldoen die staan beschreven in de Arbo-wet veiligheidseisen voor trucks. Daarom is het  raadzaam om te kiezen voor een leverancier die de truck kan onderhouden en keuren volgens de VA-Keur of BMWT.

VA-keur en BMWT

Alleen gecertificeerde en geautoriseerde bedrijven mogen de VA-keur en BMWT keuringen uitvoeren. In de VA-keur en BMWT worden strenge eisen aan keurende bedrijven gesteld en de hiertoe speciaal tot keurmeester opgeleide monteurs. Het bewaken van de kwaliteit van de keuringen en het keursysteem is de verantwoordelijkheid van de VA-keur en BMWT. Onafhankelijke derden voeren echter toezicht uit op VA-keur en het BMWT. Zo is objectiviteit gewaarborgd.

Checklist

 • In welke omgeving worden de werkzaamheden verricht?

  Geschikte aandrijvingen voor buiten inzet: LPG, Diesel en Elektrisch
  Geschikte aandrijvingen voor binnen inzet: LPG en Elektrisch

 • Bescherming tegen weersomstandigheden, zoals wind en regen?

  Dan zijn heftrucks met een cabine, half-cabine en/of kachel aan te bevelen.

 • Wat is de kwaliteit en/of egaliteit van de vloeren? Hellingen? Drempels? Dorpels?

  Bij inzet op het buitenterrein met veel gaten, kuilen etc. zijn verbrandingstrucks aan te bevelen. De batterij van een nieuwe elektrische heftruck zal namelijk te veel last ondervinden en minder lang meegaan. Bij verrijdbare laadperrons of andere hellingen is een heftruck die zelfstandig remt en stopt zodra de bestuurder er vanaf stapt raadzaam. Een automatische rem voorkomt namelijk dat de truck van de helling afrolt.

 • Welke banden zijn het meest geschikt?

  Welke banden zijn het meest geschikt voor uw situatie. Als u binnen rijdt kunt u kiezen voor non-marking banden. Deze geven geen zwarte strepen op de vloer. Rijdt u veel buiten, dan kunt u beter zwarte banden nemen. De slijtvastheid van zwarte banden is namelijk net iets groter.

 • Welke opslagmethode en gangpad ruimte heeft u?

  Het is ook belangrijk om een heftruck te kiezen op basis van de opslagmethode en gangpad ruimte in de magazijn. Zo heeft elke opslagmethode en gangpad ruimte zijn geschikte heftruck. Het is belangrijk om te weten wat de afmetingen zijn van de goederen en gangpaden. U kunt namelijk alleen dan weten welke heftruck geschikt is.

 • Welke lasten verplaatst u?

  Zoals eerder besproken is het belangrijk om te weten wat de afmetingen zijn van de goederen i.v.m. breedte van de gangpaden. Maar zo zijn ook andere variabelen belangrijk, zoals het gewicht en welke pallets er worden gebruikt.

 • Welke minimale hefhoogte heb ik nodig?

  De hefhoogte bepaalt grotendeels welke hefmast op de heftruck komt. De combinatie van de hefhoogte en het te heffen gewicht/lastzwaartepunt bepalen grofweg het hefvermogen van de heftruck.

 • Heeft u voorzetapparatuur nodig?

  Afhankelijk van de last die verplaatst moet worden, kunt u gebruikmaken van voorzetapparatuur. De voorzetapparatuur is van zichzelf zwaar. Het is daarom belangrijk om te weten wat de voorzetapparatuur weegt en hoe ver het voor de heftruck gemonteerd wordt. Mogelijk heeft u een zwaardere heftruck nodig, dan dat u in eerste instantie zou denken. Wij verzorgen hiervoor graag de juiste calculaties voor u.

 • De kosten waar u rekening mee moet houden:

  • Uitval- en stilstandkosten
   De uitval- en/of stilstand van een heftruck kan leiden tot onnodige hoge kosten. Een passende machine staat garant voor een langere levensduur en maakt de kans op storingen en uitval aanzienlijk kleiner. Overleg met uw leverancier wat de mogelijkheden zijn in geval van langdurige stilstand.
  • Brandstof en energiekosten
   De aanschafkosten van een elektrische heftruck liggen meestal hoger dan die van een soortgelijke diesel of LPG heftruck. Aangezien de operationele kosten zoals heftruck onderhoud en verbruik echter doorgaans lager zijn, kunnen de netto bedrijfskosten lager uitvallen. Wat een groot voordeel is op de lange termijn.
  • Verzekeringskosten
   Als heftruck gebruiker bent u WAM-plichtig (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen). Dit houdt in dat u wettelijk verplicht bent om voor de gemotoriseerde transportmiddelen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringsplicht geldt ook voor het gebruik van heftrucks op uw eigen terrein.
 • Zijn uw medewerkers goed opgeleid?

  De Arbowetgeving stelt dat deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel is vereist. Een goede heftruckopleiding verhoogt het vakmanschap van uw medewerker(s). Daarbij is schade aan de machine het magazijn, de inrichting en de producten hierdoor te voorkomen. Het is daarom ook belangrijk dat u tijdens het aankoopproces niet alleen kijkt naar de heftruck zelf. U moet ook naar de organisatie achter de schermen kijken. Uw heftruck zal immers regelmatig deskundig onderhouden en gekeurd moeten worden.

 • Ergonomie van de heftruck

  Een heftruckchauffeur verricht dag in dag uit verantwoordelijk en inspannend werk. Door het inzetten van ergonomische heftrucks kunnen medewerkers hun werkzaamheden Arbo technisch verantwoord en efficiënter verrichten. Dit leidt tot minder gezondheidsklachten en uiteindelijk een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

 • Van welke veiligheidsvoorzieningen moet een heftruck zijn voorzien?

  Alle trucks moeten voorzien zijn van veiligheidsvoorzieningen ter bescherming van de chauffeur. Zo zijn er verschillende voorzieningen, zoals een veiligheidsbeugel, een veiligheidsgordel,  veiligheidsdeuren en alarmsignalen. Denk hierbij aan achteruitrijsignalering, blue-spot, wegverlichting, zwaailamp en werklampen. Bij een heftruck met een open constructie kan een dakplaat extra bescherming bieden tegen klein materiaal dat vanaf boven in de cabine kan komen.

Nog steeds niet zeker over welke keuze u moet maken? Neem contact op met een van onze experts voor meer informatie en optimaal advies!

Neem contact op